Оцініть матеріал!
(0 голосів)
ІНГРЕДІЄНТИ
2 стакани борошна
1 стакан сметани
Пачка маргарину
Сода
НАЧИНКА
5 плавлених сирків
5 великих цибулин
5 яєць
Сіль, перець – за смаком
- Сирно-цибулевий пиріг – годиться і для гостей, і на кожен день, - ділиться смачним рецептом Неля Ходаківська. - Хто його куштував, всі хвалили. Годиться і до чаю, і до кави, і замість хліба теж смачно з’їсти. Ми щось любимо, щось ні, є такі, що зовсім не їдять жарену цибулю. Але
коли ум’яли пирога, мені вже пізно було признаватися, що там жарена цибуля.
Вперше цей пиріг спекла мені донька в Умані, а тепер печу його в Полтаві і з радістю пригощаю гостей. Умань не тільки в моєму серці, а й на столі. Пробувала кілька рецептів цього пирога, але уманський – найбільш удалий.
Висипаю в миску просіяне борошно, маргарин у мене вже м’який, і я повинна перемішати його з мукою. Перетираю руками. Тоді добавляю сметану і соду. Соду не гашу, бо вона гаситься сметаною. Сиплю пучку солі. Замішую тісто. Потім ще доведеться ще трошки додавати муки. Все залежить від густоти сметани. Я беру магазинну, але 20% жирності. Тісто повинно бути некрутим, але не липнути до рук. Але треба й не переборщити муки, це вже інтуїція, яку має кожна господиня.
Тісто розділяю на дві частини й ставлю в холодильник. По рецепту – на холод на дві години. Але якщо потрібно бігом, виручить морозилка, тільки ж не заморозьте тісто на кістку.
Поки тісто охолоджується, готуємо начинку. Якщо немає великої цибулі, тоді кількість цибулин повинна бути більшою, ніж 5 штук. Дрібно ріжу цибулю і обсмажую на олії. Багато хто віддає перевагу оливковій, але я готую на соняшниковій. Обсмажую до золотистого кольору, трошки цибуля охолоджується, а я залишки олії зливаю, щоб начинка не була жирною. Сковорідку на бік поставила, і олія стекла. Поки жарилась олія, я вже натерла плавлені сирки і вливаю до них яйця. Сирки беріть не пастоподібні, а тверді, щоб гарно терлися. Зверху насипаю охололу цибулю. Гарно перемішую ложкою. Додаю сіль, перець і які ще любите спеції – за смаком. Я добавляю щось трав’янисте.
Першу частину тіста розкатую, викладаю на велике деко. Використовую те, що йде в комплекті з газовою плитою, щоб коржі були тонкі. Зверху викладаю начинку, а потім її накриваю верхнім коржем. Краї защепнула і зверху змазала яєчком. Коли розкатую коржі, постійно притрушую мукою, бо тісто з холоду липне до рук. Дечко змазую або маргарином, або олією.
Уже гріється духовка, до 250 градусів накаляю, ставлю пиріг і духовку дуже прикручую, щоб хвилин 20 пиріг у ній підійшов. А потім добавляю вогню і допікаю. Готовність перевіряю сірником або зубочисткою.
Різати на порційні шматочки пиріг потрібно гарячим. Смачний і в гарячому, і в холодному вигляді. А на другий день можна їсти ще з більшим задоволенням.

Записала Катерина СОКОЛОВА

Четвер, 24 жовтня 2019 08:26

Настав час вирощувати часник

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Стріли випустив у небо,
Сам захований в землі,
Знає - всім на зиму треба
Його зубчики малі.
Здогадались, про що мова? Так, саме час висаджувати часник. Вирощування цього мешканця городу має свої секрети та особливості. Поговорити про них пропонує Станіслав Яценко, аспірант кафедри овочівництва Уманського НУС.
Часник вирощують двома способами – з насіння та із зубців.
Часник із зубців
Для його посадки виберіть правильне місце. Кращими вважаються ділянки після огірків, капусти і бобових, найгіршими – після картоплі і цибулі. Садити часник на тому ж місці можна тільки через 4 роки. Спершу підготуйте землю – внесіть добрива. Потрібне комплексне добриво, перепрілий компост або гній також згодяться.
Далі готуємо цибулини. Ретельно перебравши і видаливши пошкоджені, поділяємо їх на зубці. Краще робити це перед самою посадкою. Висаджувати часник можна за місяць-півтора до настання стійких холодів. Щоб рослини встигли вкоренитися, але не дали паростків. Рекомендується за тиждень до посадки підготувати грядки, щоб земля встигла осісти – на пухкому ґрунті зубки підуть занадто глибоко. Відстань між зубками і глибина посадки 8-10 см, між грядами повинно бути 40-45 см. Після посадки мульчуємо землю торфом або тирсою, щоб часник добре перезимував. Але якщо зими м’які, без цього можна обійтися.
Коли прийде весна, достатньо прогріється ґрунт, разом з нашим часником зійде бур’ян, тому доведеться просапати ділянку. Якщо часник розташований на присадибній ділянці, варто поливати приблизно раз на тиждень, радить Станіслав Яценко. Перший полив разом з підживленням зробите в кінці квітня або на початку травня. Друга підгодівля – в червні, а за три тижні до збору врожаю поливи і підкорм слід припинити. Коли з’являться на часнику стрілки, деякі з них можна залишити для утворення насіння, решту видаляйте. Обережно відламуйте пагони, а не висмикуйте їх – це сильно травмує рослини. Ну і, звичайно, не можна забувати про своєчасну прополку рослин – бур’янів на грядках з часником бути не повинно.
Часник із насіння (бульбочок)
Цей спосіб менш поширений, але вдаватися до нього доводиться, бо при постійному вирощуванні часнику із зубців овоч дрібніє і вироджується. Потрібно його оновлювати – вирощувати насінням. Бажано робити так щорічно: спочатку з насіння вирощуємо однозубки, а вже з них - повноцінний часник. Для одержання насіння вибираємо найкращі рослини, у них залишаємо стрілки. Коли обгортка суцвіття лопне і цибулинки придбають забарвлення, їх можна зібрати і, підсушивши, зберігати до посіву. Сіють часник восени (вересень – жовтень) або ранньою весною. Збирайте при пожовтінні листя. Догляд та вирощування нічим не відрізняється від вирощування часнику із зубків.
Після баштанних — гарбузів, патисонів, кабачків, а також після капусти й бобових озимий часник росте просто відмінно. Дуже любить сусідство з полуницею.

Ярослав СОЛОГУБ

Четвер, 24 жовтня 2019 08:22

Озброюємся проти вірусів

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Зниження температури, мало сонця і багато вірусів спричиняють захворювання. Така неприємна щорічна закономірність. Та це не означає, що треба опустити руки і приречено чекати, поки вірусна інфекція вкладе вас у ліжко. Будемо запобігати захворюванню. У першу чергу – грипу, що є найбільш небезпечним вірусним недугом.
Найдієвіший профілактичний метод – вакцинація. За два-три тижні після прийому вакцини йде напрацювання імуноглобулінів, і захист організму людини забезпечений. Навіть якщо відбудеться контакт з вірусом, ви будете захищеними. Найкраще вакцинуватися до сезону хвороб, тому що потрібен певний час, аби імунна система спрацювала.
Що для цього потрібно? Перш за все звернутися до сімейного лікаря, фахівець визначить, чи ви не маєте протипоказань для вакцинації. Потім придбати вакцину. Зараз МОЗ визначає виробників, продукція яких надійде в аптеки. З досвіду минулих років, вакцини в місті завжди вистачає, її привозять під замовлення. А потім у медичному закладі проводиться щеплення. Це може бути і вдома, але медичним працівником. Але для цього людина не повинна мати ознак вірусних захворювань. Дії вакцини вистачає до весни, якраз коли закінчується сезон розгулу вірусних інфекцій.
Але є чинники, які допомагають менше хворіти. Як не шаблонно звучить, та перш за все, - це здоровий спосіб життя. Помірність у харчуванні – побільше овочів і фруктів на вашому столі. Прогулянки на свіжому повітрі. Фізичні вправи. Позитивні емоції. Все перераховане має вплив на стан імунної системи. Плюс лікування хронічних патологій, щоб вони не загострювалися.
Лишається актуальною також вакцинація проти кору і дифтерії. Вакцини в Умані є, відбулася державна закупівля. На 2 поверсі поліклінічного відділення у кабінеті щеплення чекають тих, хто більше ніж 10 років не вакцинувався.

Марина БОНДАРЕНКО

Телефон реєстратури

04744 3-13-17

Четвер, 24 жовтня 2019 08:18

Умань ожила у графіці

Оцініть матеріал!
(2 голосів)
Умань завжди вирізнялась самобутнім архітектурним обличчям. Саме в нашому місті зосереджено 20 відсотків пам’яток архітектури Черкаської області, а це понад 150 об’єктів історії, архітектури та культури. Та незважаючи на такий багатий спадок, досі не було жодного систематизованого видання архітектурних пам’яток.
До своєї 403-ї річниці Умань отримала безцінний подарунок у вигляді альбому пам’яток архітектури міста. Його автором є художник, архітектор, перший директор ДІАЗ «Стара Умань» Віктор Лісаченко.
Ще бувши директором заповідника, Віктор Михайлович почав роботу над створенням графічних ілюстрацій визначних будівель Умані. Щороку до їх переліку додавалися дві-три графіки. І ось творча праця, яка тривала майже 10 років, завершилась чудовим результатом – нинішньої осені світ побачив альбом «Архітектурна спадщина Умані». Як зазначив Віктор Лісаченко, своєрідним стимулом, який пришвидшив роботу над альбомом, став грантовий проєкт Львова та Умані «ReHerit: спільна відповідальність за спільну спадщину», який вкотре підтвердив нагальну необхідність і надзвичайну важливість цієї роботи.
Альбом містить 41 ілюстрацію. Олівцем на білому папері художник передав красу і неповторність стародавніх будівель міста, серед яких училище землеробства та садівництва (нині УНУС), чоловіча гімназія (агроколедж), міська управа (УДПУ), готелі «Лондон», «Брістоль», «Савой», прибуткові та житлові будівлі кінця 19 – початку 20 століття та багато інших впізнаваних об’єктів. Є і зображення пам’ятки, якої вже немає зараз, проте завдяки збереженим фотографіям Віктор Лісаченко зміг відтворити її в графіці. Це будинок Фішмана, на фундаменті якого зараз стоїть пам’ятник І.Д.Черняховському...
Гортати альбом можна довго, ретельно роздивляючись кожну пам’ятку, кожен її елемент, порівнюючи вигляд будівлі 100 років тому з її сучасним станом. Це чудове видання для уманчан, кому є дорогою спадщина рідного міста, і прекрасний подарунок для гостей, щоб взяти з собою на згадку про стародавню і вічно молоду Умань.

Світлана ВАСИЛЕНКО

Середа, 23 жовтня 2019 09:03

Якщо спалюють листя і траву

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства. Такі дії тягнуть за собою відповідальність відповідно до ст. 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця стаття передбачає накладення штрафу.
Та найголовніше — внаслідок випалювання рослинності та спалення сміття пил, оксиди азоту, важкі метали, канцерогени і чадний газ, які входять до складу диму, забруднюють повітря і шкодять здоров’ю людини.
Нагадуємо уманчанам контантні телефони Інспекції з благоустрою м.Умань:
+38 (073) 024 70 50;
+38 (096) 480 72 39.
Сторінка 1 із 73

(С) Рідна Умань

ЗГІДНО ІЗ ПОЛОЖЕННЯМИ ЗАКОНУ УКРАЇНИ “ПРО АВТОРСЬКЕ ПРАВО ТА СУМІЖНІ ПРАВА”, КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛІВ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ ЛИШЕ ЗА ПОГОДЖЕНЯМ ІЗ ЇХ ВЛАСНИКОМ, АБО ВКАЗУВАННЯМ ПОСИЛАННЯ НА ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЇ.

Back to Top